Smart Industry vraagt om digitalisering van productontwikkeling en productie en zorgt voor nieuwe technologieën als Virtual Reality, kunstmatige intelligentie en additive manufacturing. Mede hierdoor kunnen we ​​productideeën testen in de eerste ontwerpfasen en potentiële risico’s en kritieke punten tijdig identificeren. Eerder kon dat niet en moesten we dus kostbare werkuren, grondstoffen en andere middelen opnemen in het productontwikkelingsproces. In dit artikel belichten we drie ontwikkelingen  die digitalisering en dus Smart Industry, teweeg brengt in de productontwikkeling en productie.

1 Digitaal ontwerp

De technische studenten van nu moeten uiteraard nog altijd de basis van technisch tekenen op papier beheersen. Toch richten ze zich bij de meeste instellingen al steeds meer op het aanleren van computertechnieken. Nog niet zo lang geleden was technisch tekenen de grootste uitdaging voor een leerling of beginner, tegenwoordig bieden de gedigitaliseerde programma’s hulp. De uitdaging is om te leren hoe je met de beschikbare applicaties het maximale uit een ontwerp kunt halen.

2 Virtualisering en Simulatie van je product

Digitalisatie is de grootste stap in productontwikkeling van de laatste decennia. De levenscyclus van een product van idee tot serieproductie wordt er aanzienlijk door verkort en later onderhoud wordt er beduidend eenvoudiger door. De komst van 3D-printers is een mijlpaal en een fundament, niet alleen later tijdens de productie, maar ook al bij het testen op ideeniveau. In een paar uur tijd kan een prototype of component worden gemaakt. Dit betekent dat we producten niet meer onnodig naar de productielijn hoeven te brengen. We krijgen eventuele beperkingen tijdig in beeld en kunnen de plannen wijzigen op basis van directe feedback.

Naast het filteren van ideeën, hebben we ook de hulp van 3D CAD tools om productvarianten te maken en te bouwen. 3D modellering wordt ondersteund door de steeds populairdere Augmented Reality (AR)- en Virtual Reality (VR)-technologieën. In de ‘uitvergrote realiteit’ kunnen we kijken naar gemodelleerde versies van producten of zelfs complete eenheden en productielijnen in de omgeving die die ons voor ogen staat. Dit soort gebruiksvriendelijke applicaties die situaties kunnen simuleren bestaan zelfs al voor thuisgebruik.

 

3 Virtuele productie en bewerking

Nu CAM-software steeds verder wordt doorontwikkeld en meer wordt toegepast, is het technologiseren van een bewerkingsstrategie met vrijwel louter vooraf gegenereerde codes bijna een kwestie van een druk op de knop. Vervolgens kunnen we ons werk virtueel controleren.

Als we op conceptniveau kijken naar een idee met onze eigen 3D-software en het virtueel haalbaar lijkt om het idee in de praktijk te gaan toepassen, kunnen we eenvoudig prototypeversies maken dankzij CNC-technologie. Als er geen obstakels meer zijn voor het latere proces en we ons product tot het best mogelijke niveau hebben ontwikkeld, kunnen we beginnen met het testen van de serieproductie met behulp van nieuwe, up-to-date software.

Later kunnen we onmiddellijk feedback krijgen tijdens de serieproductie en kunnen we deze gegevens gebruiken om onze machines en producten verder te ontwikkelen of te onderhouden, Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen wordt niet alleen de ontwerp- en fabricagetijd verminderd maar verlagen we ook de kosten. Doordat we nadelen en mogelijke mislukkingen al in de ontwerpfase kunnen opsporen, kunnen we veiligere en kostenefficiëntere productieprocessen ontwerpen, van idee tot serieproductie.