Invloed Smart Industry op logistiek

De digitale transformatie in de maakindustrie, ookwel Smart Industry of industrie 4.0 genoemd, laat sporen na in alles wat met productie te maken heeft. Met logistiek ligt dat anders, want Industrie 4.0 biedt ongekende mogelijkheden voor het beheren en traceren van producten. Als alle onderlinge verbanden correct worden gedefinieerd, kan een gesloten systeem voor het volgen van producten worden gecreëerd, en dat komt ontwerp, productie en levering ten goede. Dit is Logistiek 4.0; de efficiency van Industrie 4.0 op zijn best. Dit blog gaat in op de effecten van Smart Industry op de logistiek.

Wat is logistiek?

Logistiek behelst veel meer dan alleen met warehousing en verzending. Het omvat de complete productstroom, zelfs buiten de fabriek, en inclusief het organiseren van de inkoop van grondstoffen. Het is dus een complexe, multifunctionele discipline. Laten we eens kijken wat de digitalisering hierbij teweeg brengt.

 

Effecten logistieke revolutie 

1. Vertrouwen krijgen en hebben

De technische innovaties die Industrie 4.0 ons heeft gebracht, hebben een belangrijke rol gespeeld in de transformatie van de logistiek. Het koppelen van netwerkapparatuur aan het logistieke proces biedt ook een goede basis voor het nauwkeurig en efficiënt volgen van producten. Precieze positionering in de fabriek voorkomt dat producten per ongeluk worden verwisseld en geeft supervisors of organisaties duidelijkheid over hoe ver een bepaald product is in het proces.

logistiek

Vanuit het oogpunt van opslag vormen geautomatiseerde magazijnen met machines en intelligente systemen een grote transformatie én een uitdaging. Systeemontwikkelaars en supervisors zullen moeten leren vertrouwen op machines en door machines beheerde warehousing-systemen. Zoekgeraakte eenheden kunnen leiden tot ernstige verstoringen in de toevoer van componenten en materialen. Daarom is betrouwbaarheid het belangrijkste kenmerk van dit soort apparatuur.

Het kunnen volgen en op de juiste manier distribueren van producten tijdens de verzending is van groot belang. Het is geen kinderspel om in het transportproces producten op de juiste bestemming af te leveren. Ook gebrek aan vertrouwen op dit punt kan problemen veroorzaken.  Uit tests en experimenten blijkt echter dat machines niet minder betrouwbaar zijn dan mensen. Bovendien kunnen ze continu doorwerken zonder moe te worden of ’s nachts bij hun display in slaap te vallen.

2.  Samenwerking mens en machine

Logistiek is typisch een automatiseringsgebied waar menselijke waakzaamheid en systeemontwikkeling in de nabije toekomst niet zomaar zullen worden vervangen door machines. We voelen ons nog niet helemaal comfortabel bij de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De komende tijd zullen we zeker nog mensen nodig hebben die om onze logistieke systemen te beheren.

Maar mechanisatie kan het leven wel makkelijker maken. Het selecteren, labelen of opslaan van onderdelen en producten kan monotoon en fysiek zwaar werk zijn. Bijna overal ter wereld wordt dit werk voor een groot deel overgelaten aan robots.  Deze machines zijn geschikt voor het hijsen van zware lasten, en kunnen repetitieve taken duizenden keren snel achter elkaar uitvoeren. Een automatisch opslagsysteem maakt realtime tracking mogelijk, zodat we meerdere producten tegelijk kunnen zoeken en selecteren of zelfs opslaan.

Dit gemak wordt aangevuld door een softwareomgeving waarmee we via een computer eenvoudig opdrachten kunnen geven aan het fysieke systeem. Dit maakt controle op afstand, non-stop monitoring en doorlopende documentatie mogelijk. En dat betekent extra veiligheid en betrouwbaarheid voor dit soort geautomatiseerde logistieke oplossingen.

Natuurlijk zijn er al deels geautomatiseerde systemen, maar de toenemende productievolumes en -snelheden vragen om steeds meer mechanisatie. Kijk maar naar de automatisering die al wordt toegepast in de auto-industrie zoals productidentificatiesystemen.

3. Niet alleen de productielogistiek is aan het veranderen

Nieuwe warehousing-oplossingen kunnen ook worden gebruikt voor verzending, zoals pakketbezorging over land, over het water water of door de lucht. Het nauwkeurig en betrouwbaar sorteren wordt al uitgevoerd door machines en er zijn allerlei middelen beschikbaar om eenheden te identificeren. Allemaal met maar één doel: de zending zo snel mogelijk te bezorgen bij de juiste ontvanger. Dus productielogistiek moet zich vooral ook blijven ontwikkelen, om mee te kunnen met de hedendaagse trends.

Het lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar de logistieke revolutie is al begonnen – net als de transformatie van de industrie. Veel mensen vrezen dat dit type logistieke investeringen alleen verantwoord is voor grote bedrijven. Toch zullen er ook steeds meer ‘grootschalige’ oplossingen beschikbaar komen voor het MKB, waar ze bedrijven enorme efficiencywinsten kunnen opleveren. Het is een beetje zoals het gegaan is met barcodes en productlabels. Maar tegenwoordig kunnen we vergaande automatisering en het gemak dat ermee gepaard gaat ook combineren met nieuwe ontwikkelingen.